1

Kolven of golfen in Amsterdam-Noord?

De Schotten denken er anders over, maar kolven is echt veel ouder dan golfen. Het werd hier al in de Middeleeuwen beoefend. Kijk maar naar oude prenten en schilderijen. Op het ijs kon je kolven zonder verplichte consumpties.
In Buiksloot waren in de 18e en aan het begin van de 19e eeuw zeker zes kolfbanen in of bij herbergen. Langs de Waterlandse zeedijk : Het Hof van Holland (2), De Wijnberg (1), Het Rode Hart (1). Aan de Buikslotermeerdijk (nu de Oostelijke dijk van het Noord-Hollands kanaal): Meerlust (2). Niet ver van golfbaan Waterland Amsterdam.

Je speelde bij het kolven meestal om geld en er werd rond de baan flink gerookt en gedronken. De toeschouwers konden vaak langs de baan zitten. Er waren in Buiksloot ook enkele privé-kolfbanen in de pleziertuinen van rijke Amsterdammers of zeekapiteins langs de Waterlandse zeedijk. Daar konden ze het lawaai, de drukte en de stank van de stad even ontvluchten. (Zie: De Geschiedenis van de Buiksloterham, deel 1)

Het kolfspel
Je speelt met houten (of rubberen) ballen op een vlakke langwerpige baan met opstaande kanten (het rabat) waartegen de bal mag kaatsen. Je slaat met een houten stok met een ijzeren voet.

Bij de uiteinden staan palen (licht hellend naar het midden). Je mag per partijtje drie slagen doen: 1. de uitklap, 2. de opklap en 3. de puntenklap.

  1. Je slaat de bal vanaf de kant van de voorpaal en probeert de achterpaal aan de andere zijde te raken.
  2. Als dat lukt mag je de bal op een gunstige plek op de cirkel leggen. Lukt dat niet dan moet je bal slaan waar die ligt. Bij de uitklap sla je de bal kaatsend via de achterpaal terug richting voorpaal.
  3. Bij de puntenklap moet je de bal op dezelfde manier via de voorpaal in de richting van de puntenvakken bij de achterpaal slaan. De plek waar de bal blijft liggen bepaalt de score: maximaal 12 punten.

De ballen elkaar mogen raken en je kan met de ligging van de bal een ander kan hinderen in zijn slag. Het spel komt op behendigheid en tactiek aan. Hoe langer de baan is, hoe moeilijker het spel. Een wedstrijdje gaat altijd om vijf strepen: bij elke gewonnen partij gaat er een streepje af. Je krijgt geen punten als je de paal bij opklap of puntenklap hebt gemist of wanneer je over de bal heen slaat of met je kolf de paal raakt.

Zie ook: Kolfbond