De ‘nog-lijn’ van Margreet Visser

image_pdfimage_print

schermafbeelding-2016-10-28-om-11-10-01Op 11 juni 2016 is Margreet Visser na een ziekte van tweeënhalf jaar overleden. In die periode heeft ze de drie delen van haar Geschiedenis van de Buiksloterham kunnen voltooien. Ze  schreef: ‘Dit blog gaat over mensen, gebeurtenissen en foto’s waarvan ik het verhaal NOG ken. Door erover te schrijven, hoop ik de NOG-lijn een beetje te verlengen.
Ze ontleende dat begrip aan Kees Fens die schreef: ‘ “Nog” is de laatste zeer smalle verbinding met het verleden. “Ik heb haar nog gekend” is er de meest traditionele uiting van. Zij leeft nog. Zolang ik en enkele anderen nog leven. De “zij” staat op de rand van een tweede dood en mogelijke vergetelheid. Zij is haar tijdgenoten bijna kwijt. Vreemdelingen zullen haar later uit de verte van het verleden moeten terughalen: de biografen en de geschiedschrijvers.’

Met het in stand houden van dit blog, wil ik geïnteresseerden in contact brengen met wat Margreet NOG wist of door onderzoek te weten was gekomen.

Frits Prior

 

(Kees Fens, ‘Een dodenmasker als enige persoonlijke kunstwerk‘.
In: De Volkskrant van 19-12-1999)

 

3 reacties op De ‘nog-lijn’ van Margreet Visser

 1. anja van bunnik schreef:

  wat een prachtige tekst, die van Kees Fens!

 2. Frans Polman schreef:

  Net als Margreet Visser ben ik opgegroeid te Amsterdam-N; we waren van dezelfde leeftijd en gingen als kinderen van een jaar of vijf naar de zondagschool aan de Ooievaarsweg en later naar de kinderkerk in de Van Eeghenschool. Op de Hervormde Kweekschool te Amsterdam, waar zij voor onderwijzeres studeerde, waren wij van hetzelfde leerjaar. Ik heb haar dus nog gekend Margreet Visser; een rustige, innemende persoonlijkheid. Ik zal haar boeken zeker lezen. Ik wens haar partner Frits Prior veel sterkte en bemoediging.

 3. Anja schreef:

  Via deze website mijn grote erkentelijkheid maar weer opnieuw geuit: Margreet heeft mij heel veel gegevens kunnen aanleveren over mijn voorgeslacht op Buiksloot. Fantastisch, dat jij Frits, haar bijzondere werk nu voortzet!

  Hartelijke groet,
  Anja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.