Een nachtje logeren bij de Buiksloterdraaibrug?

image_pdfimage_print

Het brugwachtershuisje bij de Buiksloterdraaibrug is omgebouwd tot een zeer compacte tweepersoons luxe hotelkamer van het Sweetshotel.

Je kunt de kamer reserveren vanaf € 160 per nacht. Als historie vermeldt het hotel alleen de bouw van het huisje in 1984. Interessanter is dat daar sinds zeventiende eeuw een herberg stond die na de opening van het Noord-Hollands kanaal in 1824 werd afgebroken: De Burg van Alkmaar. Het was een logement ‘met vele Roijaale Vertrekken, hun vermaaklyk uitzigt hebbende over ’t Y en de Stad Amsterdam’

Een tekening van  J.Bulthuis uit 1790 toont Buiksloot met de buiten de Waterlandse Zeedijk gelegen  Burg van Alkmaar (links op de tekening). Rechts daarvan strekt zich het Oosteinde van Buiksloot uit. Op de dijk stonden de herbergen Het Rode Hart, De vergulde Wagen en De Prins William. Rond de schutsluis en de overhaal was het een drukte van belang: de veerschuiten uit Amsterdam kwamen daar aan en men kon er overstappen op het veer naar de steden van Waterland.

Op een tekening van Gerrit Lamberts uit 1816 is De Burg van Alkmaar ook duidelijk te zien. Men kon er vanaf de dijk binnengaan, maar ook via de wateringang aan de IJ-zijde. Het was de enige herberg in Buiksloot die direct aan het IJ lag. De hotelkamer in het brugwachtershuisje is nu helaas niet van beide kanten bereikbaar.

 

 

 

 

 

In 1822 was de draaibrug al aangelegd en liet Lamberts de positie van de herberg (rechts met wat groen in de gevel) duidelijker zien: daar staat nu het brugwachtershuisje.  Een stuk of acht huizen werden voor de aanleg van de waterkering en de draaibrug gesloopt. Ook De burg van Alkmaar moest het veld ruimen.

 

 

 

Wie nu bij het Sweetshotel een verblijf in het brugwachtershuisje boekt, betreedt het hart Buiksloot. Veel meer daarover is te lezen in De Geschiedenis van de Buiksloterham, deel 1. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Foto's met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.